Varför går det så dåligt för Moderaterna

Vänstersidan har nu egen majoritet på över 50 % inför Riksdagsvalet och EU- valet blev en katastrof för Moderaterna Hur har det kunnat gå så illa?

Allt politiskt ledarskap måste förtjänas inför väljarna, hela tiden, dag för dag . . .

Fredrik Reinfeldts nya Moderater visade ett utmärkt politiskt ledarskap i att genomföra arbetslinjen. Det fanns vid tiden för valet 2006 en djup insikt hos svenska folket att något var fel, att hederligt arbete inte belönades tillräckligt. Ändå var det tufft att förändra, enskilda människors berättelser skar genom mångas hjärtan. Politisk ingenjörskonst blir alltid i någon mån fyrkantig. Det är tufft att förändra, men arbetslinjen har tjänat landet unikt väl. Vi har helt sluppit de nedskärningar i välfärd och plågsamma skattehöjningar som drabbat många andra västländer, ofta så illa att människor tvingats ut på gatan i misär.

Men sen? Det blir snabbt självklart det som är. Valet 2014 kommer definitivt inte att vinnas pga arbetslinjen.

Människor vill framförallt ha engagemang från sina politiker. De måste uppfattas som trovärdiga och äkta! Fredrik Reinfeldt och Anders Borg har länge haft en sådan status. Men bilden av dem rasade för många samman med Nuon affären och Försvarsfrågan. I bägge fallen gjordes katastrofala felbedömningar – från början till slut.

Moderaterna har för närvarande helt misslyckats med att nå mittenväljarna och dessutom gjort sig osams med sina kärnväljare.

Vilken typ av politiskt ledarskap kan vinna folkets hjärtan inför valet 2014? Förespår här några frågor som enligt min mening är viktiga.

Landets säkerhet går ovanpå alla andra frågor. Utvecklingen i Ryssland är likt en sjuk böld som kan svälla upp till ytterligare exerbation när som helst. Frågan kvarstår, hur klarar vi ensamma ett väpnat angrepp? Ansvaret för landet vilar tungt på politikerna inte på tidigare opinionsmätningar om tex intresset för Nato hos befolkningen. Gardering gäller! Hur tänker statsministern?

Visa engagemang för de frågor som bekymrar väljarna! Maten är en sådan fråga. Många av de yngre väljarna är ytterst bekymrade för matfrågan. Ekologisk mat är en av de stora megatrenderna världen över ( Vad gör regeringen? Låt väljarna få veta!)

Miljön är en annan. Vad gör regeringen i klimatfrågan, vad gäller Östersjön, är vi pådrivande? Berätta! Starta seminarier!

Kulturfrågan. Vad gör regeringen? Varför sänker man tex inte skatten inom kulturområdet för att minska svarthandel och få fart på kreativiteten? Se de viktiga kopplingarna till ökande kreativa näringar!

Jämställdhet. Vad har regeringen för agenda ?

Hur är det med biståndet? Vilken nytta gör det?

Varför får vi moderater tala bara om jobbfrågan? Många nåbara väljare fixar sina jobb själva, men har engagemang i många andra viktiga frågor likt ovan nämnda. Gäller minst 30 % av befolkningen.

Möjligen lider nya Moderaterna av nyliberala rötter. Människor i Sverige tycker inte att det räcker med att sjösätta ett system och sen tro att det skall spela av sig självt, det är i vart fall så många tidigare Moderater uppfattat politiken.

Politik är väldigt mycket psykologi och Moderaterna är traditionellt teknokratiska.

I alla tider har människor behövt och velat ha ledare. I politiken betyder det att ” gå före” att vara förutseende, men också att möta hela befolkningen med äkthet och engagemang i de frågor som upplevs väsentliga. Det gäller att ha kunskap men också relevant ”bildning” i ett bredare perspektiv, endast då kan en politiker rätt förstå sin samtid.

Karin Enström (M) har stor kunskap och stort engagemang i försvarsfrågan. Problemet där var felaktiga slutsatser från FR och AB . Birgitta Olsson (Fp), EU, är också en politiker som är ”äkta” , med eget drive och stort engagemang i viktiga demokrati och rättvisefrågor. Varför släpper inte Centern fram Eskil Erlandsson, jordbruksministern lite mer?

Sist men inte minst: Försök inte manipulera svenska folket. Det går inte!

| Kategori: Okategoriserade.

3 kommentarer

 1. Jag tror Du gör en riktig analys, Maria. Delar också Din fråga om varför ni bara får prata om vissa saker. Det var nästintlll pinsamt häromdagen då ”Ett musikliv för alla” hade kallat riksdagens kulturutskott till en debatt kring det fira musiklivets villkor. De övriga partierna berörde alla direkt de relaterade problemområdena men när den moderata utskottsordföranden fick ordet så kom ”inga jobb utan ordning och reda i ekonomin” som första mening. Det gick faktiskt en märkbar och pinsam fnissvåg genom publiken.
  Kanske delar jag inte Din uppräkningsordning av alternativa ämnesområden som ligger väljarna närmare.
  Trots Putin, Ukraina etc. och trots att jag visst tror att svenska folket vill ha ett annat försvar än nu, så tror jag inte att det är nummer ett i deras angelägenhetsgradering. Maten är det definitivt. Och därmed också miljön (även om jag har en helt annan uppfattning i delområdet klimatfrågan). Kulturen ligger mig och många andra varmt om hjärtat. Jämställdhet börjar bli en black om foten för alla. Inte minst för S som inte på 60 år lyckades få facket med sig ens på ”lika lön för lika arbete”.
  Men jag ser också faror i när allt fler grupper kräver specifika åtgärder på ”jämställdhetsfältet”. Jag tror man (för att ta ett exempel just från musikdebatten häromdagen) bara gör SD en tjänst om man som en mötesdeltagare antyder att musikarrangörer inte bara ska akta sig noga så att man engagerar köns-, etnicitets- och HBTQ-fördelade musiker och orkestrar utan också avkrävs motsvarande granskning av hur publiken ser ut och hur den egna personalen ser ut i dessa avseenden. Vi kommer att få ett mycket tråkigt samhälle om vi ständigt ska behöva ha den bilan över oss.

 2. Hej Mats!

  Tack för intressanta kommentarer.
  Säkerhetspolitiken är normalt inte en valvinnarfråga, nej. Däremot bör man av en regering kunna begära ett politiskt ledarskap som ibland till och med emot opinionen för landet åt rätt håll. Jämför Socialdemokraterna och EU-frågan, det kallar jag politiskt mod och klokt ledarskap ( där Moderaterna drev på, vilket ju tyvärr inte S gör i tex Natoa-frågan) Man kan inte begära av gemene man att kunna göra korrekta bedömningar inom säkerhetspolitik. Däremot skall statsministern kunna förklara och ”bilda” människor på området.

  Men vi är inne på samma linje tror jag. Visst är arbetslinjen bra och ordning och reda i ekonomin likaså. Men god ekonomi är inte ett självändamål för väljarna, visst borde kanske fler inse och glädja sig åt att ha fått mer i plånboken. Men väljarna förväntar sig också att politikerna utifrån ett bra ekonomiskt läge ”gör bra saker”, i problemområden som inte väljarna själva kan lösa. Bättre koll på lönediskriminering av kvinnor. Öka andelen ekologisk mat i skolor och på äldreboenden, då skapas förutsättningar. Sänk momsen på nyproducerat konst ( Sverige 25% Island 0% Frankrike 6%, Florida 3 %, om jag minns rätt) Tex!

 3. Dag

  Bra, Maria! (Och jag håller med Mats!)
  Men du som tänker, vill du verkligen till riksdagen, och som ledamot för ett parti som är så toppstyrt?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>